Tag

Floor

Browsing

Bilbao, a city with an open and welcoming attitude towards contemporary architecture, is now the proud owner of a new architectural destination. The building is a very unusual because of its shape. It is very geometric both on the inside and the outside. Despite being very eye appealing it’s somewhat out of place. El Departamento de Sanidad y Osakidetza, the new unified headquarters of the Basque Health Department created by the young and prolific firm Coll-Barreu Arquitectos are located in the Ensanche, New Town. The irregular building spreading over a total floor area of 9,200 sq m will soon host some 250 civil servants and a predicted 600 members of the public daily in a clean cut and stylish environment. The space is divided in seven open-plan floors for offices, two levels for institutional and representative uses, meeting rooms in the tower, an auditorium with 150 seats in the basement, and 3 underground levels for parking.

The striking façade, reminiscent of a cubist exercise, is a shell of glass placed at irregular angles. The resultant folds generate multiple reflections visible from the inside changing its appearance depending on the point of view, the hour and the season. The architects describe it as “a very effective mechanism for the integration of urban vitality in the interior of the building. The city is perceived like a multidirectional system of moving vectors.” The façade is also a double skin that responds to energy saving requirements, allowing the abolition of traditional air-conditioning systems and false ceilings, insulating heat, reducing noise.

The folded façade generates multiple visual from inside to the streets bellow, and also from the highest floors to the landscape that surrounds the city, a highly effective mechanism for the incorporation of urban vitalism inside the building. The workspace benefits of the permeable, passable and liveable volume of the façade, that enables the building breathing and the space exchange between inside and outside. The system facade of the building is similar to the experience of sitting at the door of a house, above the threshold, with an eye toward the road and the back into the home.

This beautiful house is located in Portland, Oregon. The impressive design has been making for seven years, since 2004. When it just was a simple scratch on drawinng board. It is made by Robert Harvey Oshatz, an architect that involve a lots of his time in making of this wooden house. People around the world like it and and every single of them have different explanation of this . A lover of music, the client wanted a house that not only became part of the natural landscape but also addressed the flow of music. This house evades the mechanics of the camera; it is difficult to capture the way the interior space flows seamlessly through to the exterior. One must actually stroll through the house to grasp its complexities and its connection to the exterior. One example is a natural wood ceiling, floating on curved laminated wood beams, passing through a generous glass wall which wraps around the main living room.

This home was referred to as the Wilkinson Wave House by HGTV Extreme Living. You can see the waves, circles and cylinders, mimicking nature and music. The copper clad roof runs around the courtyard and is turned down to define the entrance. To enter this home, a person walks down a steep driveway and through a small courtyard. The floor then continues out over the slope as the ground rapidly drops away.

This home speaks to all of the senses. Being built on such a steep slope with the living spaces extended onto a deck, heightens the feeling of living in the forest canopy. By the time a person reaches the cantilevered deck amongst the trees, the floor level is about 25 feet above the ground.

The Joshua Tree Boulder House proves imagination is still alive and well. Every inch of this 1700 square foot, 2-bed / 2-bath home is intentional, and every design element is deliberate. This magical creation sits on 2.5 acres in Joshua Tree, California. The house is the brainchild of W. Garett Carlson, ASLA, a licensed landscape architect for more than 30 years.  His landscape designs grace Hollywood’s recently remodelled Sunset Marquis Hotel, as well as the gardens of celebrities such as Jack Nicholson, Goldie Hawn, Johnny Depp, Blake Edwards, and more.  The house was built with sustainability in mind, using an intriguing palette of metal, wood, concrete and glass to create a peaceful modern living space where traditional boundaries are dismissed.  Ten-foot high, custom-made floor-to-ceiling pocket glass doors open to create a 40 feet wide expanse that connects the living area to the landscape.  A fire pit to one side of the patio, and a water feature on the other side are both set within boulders to further enhance the experience.  This is indoor/outdoor living at its best.

Exterior

The roof of the house provides insulation in a novel way: up to 18” of soil covers the sloping roof, planted with a wide variety of native California wild flowers and grasses. Seen from above, the roof appears to be a part of its desert landscape. Structural steel I-beams support the 250,000 lb load, designed to withstand a 10-point earthquake. The roof has a 3’ pitch: 11’ on the east side, which also creates the space for the wall to wall 10’ sliding glass doors – down to 8’ on the west side. The pitch also allows the roof garden to drain.
Corrugated steel siding on the house and the garage is the highest gauge and quality available.

Interior

Inside,the floor’s surface was ground smooth , then sprayed with dyes to create a natural-looking surface. The floor was then polished and waxed to create a rich patina. The ceiling is tongue and groove Douglas fir, with several layers of dark stain and varnish to create a deep shine that subtly reflects the finish of the floor.
The kitchen features custom built dark wood and glass cabinets and state-of-the-art appliances. Bathrooms have custom cabinetry, Caesarstone counters. The master bathroom features a deep soaker tub surrounded by blue glass tile. Custom closet – off the master bedroom, a walk-in closet features custom shelving and drawers to maximize the space.

Actually, there is a belief that the old water towers live witch. But in the Belgian town of Steenokkerzeel, apparently never heard of such a mystique. Proof of this can happen water tower converted architectural firm Bham Design Studio in quite a modern house.

Tridtsatimetrovaya water tower was built in the Belgian town of Steenokkerzeel in 1938-1941, respectively, and honestly served for residents of the village before 1990, when, and was replaced by a conventional electric water pump. About ten years she had stood idle until 2004 had not been entered in the list of the Belgian Royal Society for the protection and preservation of cultural monuments and architecture. Then there was the idea of modernization of old buildings and turning it into something new and useful.

The ground floor is an open entrance space that features only a small staircase to indicate the richness of the living spaces above. The second floor simply contains a mechanical room and storage. An open guest bedroom and small bath make up the third floor. The next floor houses the home’s main bathroom, where the centerpiece is a freestanding sunken shower surrounded by an impeccably placed tub, water closet, and double sink.

But the seventh floor – is an observation deck with balcony and excellent view of the town Steenokkerzeel and the airport of Brussels, near which Steenokkerzeel and is.

It is planned that no one will ever live in this house, equipped with the old water tower. This building will be a good example of how you can use the benefit of such a seemingly useless structure. Only occasionally the house will be rented as a venue for various events and to settle their members in it. Interior design firm Bham Design Studio’s reinvention of the historic structure took a modernist turn by preserving the industrial construction of the original structure and playfully inserting sparse living elements inside. The tower contains six floors, each of which contains a fascinating live/work space. The renovation is intriguing, challenging and unexpected — a true stroke of design artistry.

Pin It